Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Национална мрежа за деца": Принципът на уседналост задълбочава образователните неравенства

| обновено на 29.08.17 в 16:08
Снимка: Иванка Петрова
"Национална мрежа за децата" - обединение от 144 неправителствени организации, се обявява против критерия уседналост от 3 години при прием в 1 клас - нововъведение, с което е изменена Наредбата за организация на дейностите в училищното образование.

Според тях, задача на образователната система е да допринася за намаляване на образователните неравенства, а не да ги задълбочава. Освен увеличаване на неравенствата в системата, ранното селектиране на децата подлага на високо напрежение децата и родителите, стимулира системата на частните уроци и поставя в неравностойно положение онези деца и семейства, които не могат да си ги позволят.

Според становището на Национална мрежа за децата, предложението за уседналост от три години при прием в 1-ви клас отнема свободата на избор на родителите да запишат детето си в предпочитаното училище, ако то не е в района им.

На практика, децата и родителите ще се окажат „закрепостени“ към един адрес поне 3 години преди детето да постъпи в първи клас. Тъй като при смяна на адреса, те автоматично ще отпаднат по критерия, който дава най-голямо предимство, защото няма да имат максимален брой точки нито по стария си адрес, нито по новия, сподели координаторът от Национална мрежа за децата - Стефан Лазаров.

Подробности, чуйте в репортажа на Добромира Мицева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна