Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският град Хюстън остава парализиран заради наводненията, причинени от бурята "Харви"

В някои райно на Хюстън нивото на водата е над метър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският щат Тексас остава в капана на катастрофалните наводнения, причинени от тропическата буря "Харви". Два язовира в района на град Хюстън са започнали да преливат, а властите призоваха живеещите в близост до тях да се евакуират, преди нивото на водата да се покачи още, предаде Ройтерс. Хюстън остава напълно парализиран, като на места нивото на водата достига един метър. Девет души вече загинаха заради наводненията и предстои евакуацията на около хиляда домакинства в най-засегнатите райони.

Кметът на Хюстън Силвестър Търнър защити решението на властите да не проведат масова евакуация на жителите на града. Той припомни, че не е имало точни прогнози за пътя на бурята, както и че градът е твърде голям, за да бъде успешно евакуиран бързо без яснота къде ще бъдат настанени хората.

Ако 6 и половина милиона души бяха излезли по пътищата без план - това, което стана последния път, когато град Хюстън беше евакуиран, беше че 100 души загинаха, каза Търнър.

Тепърва се очакват още валежи и по-сериозни наводнения в сряда и четвъртък, което ще усложни ситуацията в язовирите "Адикс" и "Баркър", които вече преливат.

Около 30 хиляди души се настаняват във временни приюти заради наводненията. В град Далас доброволци подготвят огромен временен подслон за част от евакуираните.

Сърцераздирателно е да видиш жените, децата и всички останали, които са в нужда. Нямаше да се чувствам правилно да си остана вкъщи и да не помогна, сподели една от доброволките.

Президентът Доналд Тръмп е на път за Корпус Кристи, първият град, който "Харви" порази, когато достигна територията на САЩ в петък като ураган от четвърта категория. Преди да замине Тръмп заяви: Това са исторически валежи, никога не е имало нещо подобно. Хората се справят невероятно добре, а жителите на Тексас наистина устояха. Президентът е придружаван от първата дама Мелания Тръмп и по-късно ще се отправи към столицата на Тексас Остин.

Щетите от "Харви" вече се изчисляват на милиарди долари, а възстановяването от бурята се очаква да продължи много по-дълго от четиригодишния мандат на Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени