Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО искат бързо ратифициране на Истанбулската конвенция от България

„Алианс за защита от насилие, основано на пола”, обединяващ 11 организации от цялата страна, и Фондация „Български център за джендър изследвания” проведоха среща на тема „НЕ на насилието срещу жените и бездействието на институциите“. Организациите от алианса настояват за незабавно ратифициране на Истанбулската конвенция от България и спешни законодателни промени за гарантиране на живота и сигурността на пострадалите от насилие. Тема на срещата бяха и скорошните трагични предумишлени убийства на жени от техните съпрузи.

Експерти от „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ твърдят, че процедурата на Закона за защита от домашно насилие не се следва от съда и в България не се дава незабавна, адекватна защита на пострадалите лица и техните деца. Те казаха също, че често насилникът не бива арестуван след нарушаване на заповедите за защита. Организациите настояват за предприемане на законодателни промени за най-строго преследване и наказване на извършителите на насилие. Те искат гарантиране на живота, свобода от насилие и сигурност за всички жители на България.

От „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ призовават жертвите на насилие да потърсят помощ, ако се чувстват застрашени физически, психически или сексуално

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени