Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На вниманието на студентите

Още за настаняването в общежитията на университетите в София

Студентски град
Снимка: БГНЕС
Новата академична учебна година вече е на прага и въпросът за настаняването на студентите в общежитията на висшите училища е на дневен ред и за новоприетите, и за младежите, които искат да запазят местата си в общежитията. 3600 са студентите на Софийския университет, запазили общежитията си и през летния период. 

Легловата база на трите най-големи университета столицата – Софийския университет, УНСС и Техническия университет, е от близо 18 000 места. Повечето висши учебни заведения у нас класират желаещите да живеят на общежитие според успеха от предходната година. От Софийския университет казаха пред "Хоризонт", че подаването на документи за класиране ще продължи до 8 септември, а класация та ще бъде обявена на 17 септември, като студентите на най-старото висше училище у на с задължително трябва да представят бележка, че са психично здрави. Вече има предложение от Студентския съвет изискването да отпадне. 

1308 първокурсници от Университета за национално и световно стопанство са подали документи за общежитие, като от тях 937 ще бъдат настанени в общежития на УНСС, а останалите ще бъдат настанени в общежития на други ВУЗ-ове.

Още информация за това колко са свободните легла и какви са изискванията за тези младежи, които искат да се възползват от възможността да живеят в студентските общежития през новата учебна година, можете да научите от репортажа на Спас Крайнин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна