Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев с два времеви пласта в "Хавра"

Какво е „хавра“? Да започнем с името. Едно от значенията е  шумотевица, неразбираемо говорене, бъркотия, другото-   общност, която се събира в синагога. И двете, в случая на Захари, не вървят. При него  хавра, са наследствените земи, които главният герой получава.  Началото на книгата е 1878 година,  Истанбул. Страниците от това начало, всъщност са написани когато  романът вече е готов. Според автора, те емоционално принадлежат на първата корица и създават очакванията у читателите.

След тринадесет години живот в САЩ, единият от главните герои, Никола Марков, се завръща там, където са корените му.

Романът  има два времеви пласта, съвременен- с екшън и действие  във Варна. Историческата сюжетна линия се базира  на живота на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан, един от хората, разказали по най-красноречивия начин какво се случва в България преди Освобождението.

Книгата е писана в продължение на седем години, проучени са много архиви. Работата си върху текста писателят започва в Сан Диего и завършва в София.

Предпремиерата на "Хавра" е по време на празниците на изкуствата "Аполония", а премиерата ще бъде на 13 септември. Романът вече е на пазара и дава повод приятелите на писателя да го наричат ЗахаВри Карабашлиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени