Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тропическата буря "Харви" е нанесла щети на около 100 хиляди домове в САЩ

| обновено на 01.09.17 в 12:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 100 хиляди домове са пострадали от тропическата буря "Харви", която засегна южната част на Съединените щати. Tова съобщи президентският съветник по вътрешната сигурност Том Босърт.

Белият дом се готви да поиска от Конгреса първоначален пакет от 5,9 млрд. долара за възстановяване на пострадалите райони. Предложението е на президента Доналд Тръмп и то е било обсъдено в Белия дом с ключови представители на Републиканската партия. Високопоставен представител на администрацията каза, че планът ще бъде изпратен днес в Конгреса, а двете камари вероятно ще гласуват следващата седмица. Белият обяви, че президентът Тръмп ще дари 1 милион долара от собственото си състояние в помощ на пострадалите.

По-рано губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че щатът, който понесе сериозни щети от бурята, може да се нуждае от над 125 милиарда долара помощи от федералното правителство.

Досега 39 души са загинали вследствие на "Харви". 311 хиляди души са се регистрирали с искане за помощ, отпускана при бедствия, съобщи вицепрезидентът Майк Пенс, който посети град Рокпорт в Тексас. Пенс каза също, че се надява гласуването на помощта да получи подкрепа както от републиканци, така и от демократи в Конгреса.

Президентът Тръмп ни изпрати тук, за да ви кажем, че сме с вас, американският народ е с вас. Тук сме днес, ще бъдем тук утре, както и всеки ден, докато този град, този щат и този регион не бъдат изградени наново по-големи и по-хубави, откогато и да било преди, каза Майк Пенс на среща с жители на Рокпорт.

Заради последиците от "Харви" цените на бензина се повишиха в САЩ и от миналия петък са скочили с почти 30 на сто. Близо една трета от петрола се обработва в рафинериите по крайбрежието на Тексас. Няколко от тях се наложи да спрат дейността си заради наводнения и спирания на тока. По данни на американското министерство на енергетиката вчера сутринта не са работили десет рафинерии. Още шест се опитват да заработят отново, но това може да отнеме няколко дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени