Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новият политически сезон

Снимка: Ивайло Михайлов

Новият политически сезон започва днес в 9 ч. Депутатите се събират за есенната сесия на парламента. 

Очаква се, по традиция, в първото заседание политическите сили да посочат в декларации приоритетите си. Същинската работа ще започне с парламентарен контрол, в който ще отговарят деветима министри. Преди това обаче ще има разисквания по питане на депутати от БСП. То е към министъра на здравеопазването Николай Петров и засяга проекти за модернизация и обучение в спешната помощ и цялостна стратегия за развитието на спешната медицинска помощ.

Политическият сезон стартира с акцент предстоящото догодина 6-месечно европредседателство. Очертаната заявка от ГЕРБ е стартиране с дебат по очакваното антикорупционно законодателство. По него има предложения на Министерството на правосъдието, които вече бяха разкритикувани от адвокати и НПО. Както и на БСП. Надеждите са антикорупционният закон да е готов до края на годината. Депутатите трябва да изберат и своите представители в "правителството на съдебната власт" – ВСС. 

През септември времената комисия, която проверява методиката за избор на изтребител за ВВС, трябва да се произнесе, за да се изясни дали проектът ще стартира и как. Още преди ваканцията, военният министър обвърза стартирането на преговори с решението на депутатите.

Програма "Хоризонт" на БНР ще предава пряко заседанието .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна