Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин призова за диалог със Северна Корея

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът с ядрената програма на Северна Корея може да бъде решен само по пътя на диалога, а заплахите и натискът са задънена улица. Това обяви руският президент Владимир Путин в статия, публикувана от Кремъл преди срещата на върха на страните от БРИКС от 3 до 5 септември в Китай. В БРИКС са включени Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Необходимо е да се решават проблемите на региона по пътя на честния диалог на всички заинтересовани страни без предварителни условия. Провокациите, натискът, войнствената и обидна реторика са задънена улица, смята Путин. Според Русия преценката, че може да се прекрати ракетно-ядрената програма на Корейската народно-демократична република изключително чрез натиск върху Пхенян, е погрешна и безперспективна, подчертава руският държавен глава.

По думите на Путин, ситуацията на Корейския полуостров балансира на границата на мащабен конфликт. Той припомня, че Русия и Китай разработиха пътна карта за намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Картата изключва използването на сила и предполага комплексно решение на всички проблеми на полуострова, включително ядрения, по пътя на политиката и дипломацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна