Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между Германия и Турция се влошиха след ареста на още двама германски граждани

Снимка: архив

Още двама германски граждани са били арестувани в Турция, съобщи външното министерство в Берлин. Арестът е извършен в четвъртък и все още няма информация какво е обвинението срещу тях. Според дипломати обаче отново става дума за политически акт. Германия обяви, че в отговор на арестите на свои граждани ще блокира преговорите за митнически съюз между Турция и ЕС.

55 германски граждани са задържани в турски затвори в рамките на една година. Срещу 12 от тях са отправени политически обвинения. Вече 200 дни без процес и право на защита в турски затвор е кореспондентът на вестник „Ди Велт“ Дениз Ючел. Поредните задържани са арестувани в четвъртък в района на Измир. Уведомен е консулът на Германия там. Германското правителство се опитва да установи контакт със задържаните и да изясни възможно най-бързо какво се е случило, както и да се заеме със защитата им.

По-голямата част от арестуваните в Турция германски граждани имат само германски паспорт. Наскоро стана ясно, че задържан без основания е и германски гражданин, минавал през Турция на път за Ерусалим.

Очакваме от турското правителство да освободи незабавно всички германски граждани, които са в арест по недоказани или дори без обвинения, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

В отговор на тези събития германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Берлин ще блокира преговорите между ЕС и Турция за създаване на общ митнически съюз.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна