Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив на контейнери с химически вещества е причинил

Нов пожар в химическия завод "Аркема" в градчето Кросби в Тексас

Президентът Доналд Тръмп обяви за утре национален ден на молитва за жертвите на урагана "Харви"

| обновено на 02.09.17 в 15:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два контейнера с органични пероксиди се взривиха и причинаха нов силен пожар в химически завод в градчето Кросби, на 40 км североизточно от Хюстън в щата Тексас. Причината за аварията е липсата на охлаждане, след като в резултат на бурята "Харви" електрозахранването беше прекъснато. Пероксидите са леснозапалими вещества, които трябва да се съхраняват при ниски температури. Те се налични в още шест контейнера в завода и се очаква и те да се запалят. Изпълнителният директор на предприятието Ричард Ренард заяви:

За останалите 6 резервоара, намиращи се по-далеч от завода, нямаме охлаждане и очакваме същото да се случи и с тях - продуктът в тях ще се загрее, в резултат ще започне да се разпада и ще се подпали, каквото стана и днес. 
 Служители на завода и американската Агенция за опазване на околната среда следят за токсични химически вещества в атмосферата. Към момента твърдят че няма причина за притеснение.

В четвъртък също имаше подобна авария.

От тогава около завода е създадена зона за безопасност с радиус над два километра. Пострадали засега няма. Местните жители са евакуирани от местата в непосредствена близост до завода.

По данни на Си Ен Ен ураганът Харви, който връхлетя Тексас на 26 август с проливни дъждове и наводнения и впоследствие отслабна до тропическа буря, досега е взел 47 жертви.

Президентът Доналд Тръмп обяви за утре национален ден на молитва. Той обеща помощ за щетите от бедствието и изрази увереност, че няма предизвикателство, с което американците да не могат да се справят:
Ние сме с вас във всяка крачка от пътя, ще ви помогнем да се възстановите, ще ви подкрепим днес, утре и на следващия ден, заяви президентът на САЩ.

Същевременно дойде новината, че още една огнена стихия бушува в Съединените щати. Голям пожар се разрази край Лос Анджелис и наложи евакуацията на близо 200 семейства в Бърбанк, щата Калифорния. Пламъците затвориха и магистрала.

Стотици огнеборци продължават да нсе борят със стихията, изпепелила близо 2 хиляди акра гори. Пожарникарят Ерик Скот обяви, че няма потрадали хора и засегнати сгради.

Имаме пожарникари, които покриват периметъра по земя, сътрудничат си с мобилизираните екипи; имаме и хеликоптери, които обливат с вода предварително набелязани територии. Нека хората да знаят, че пожарникарите сме тук сега, както и ще останем на място цяла нощ, но и в идните дни, за да продължим работа, подчерта Ерик Скот от пожарната в Лос Анджелис.

Заради разрастващите се горски пожари в северните части на щата Калифорния губернаторът обяви бедствено положение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна