Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили за заседанието на КСНС по темата "корупция", насрочено за 9 октомври

Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ смятат, че борбата с корупцията не е тема за Консултативен съвет за национална сигурност, какъвто президентът вече свика за 9 октомври. В същото време председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов посочи, че въпросът е важен. 

Данаил Кирилов припомни дългия път за обсъждане на проектите  - на познатия като "Закона Кунева", предложението на ГЕРБ от декември миналата година и вече подложеният на обществено обсъждане от Министерството на правосъдието: Това е сериозна законодателна стъпка. Не бих казал, че това е тема за Консултативен съвет за национална сигурност. Знаете, че досега сме имали повече от една година обсъждане.

Юлиян Ангелов от "Обединените патриоти" тълкува искането на президента като "прехвърляне на топката": 
Непрекъснато между президентската институция и опозицията в лицето на госпожа Нинова. Те явно смятат, че това е правилния начин да правят политика в България. Едва ли с един орган, какъвто и да направи българското Народно събрание срещу корупцията, ще бъде решен проблема с корупцията.
Ангелов допълни, че ако и сега съществуващите органи си вършат работата, няма да има нужда от нов антикорупционен орган.

ДПС подкрепиха с условие антикорупционния орган на ГЕРБ при общественото обсъждане в петък, а Хамид Хамид каза за обсъждането при президента: 
Той е преценил така, в неговите правомощия е, така че негово решение е. Няма как да го коментирам.

Заседанието при президента по темата "корупция" е насрочено за 9-ти октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна