Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 керкенеза и 12 зеленоглави патици се заселват в парк-музей "Врана“

Парк-музей "Врана“
Снимка: БГНЕС

12 зеленоглави патици и 4 керкенеза бяха освободени днес в парк-музей "Врана“. Така се възобновява традицията в Езерото с лилиите да се отглеждат и водоплаващи птици. Инициативата е на Столична община, а животните са предоставени от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Дивите птици от днес имат шанса да живеят свободно след куп премеждия. За това откъде идват те разказва д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животи "Зелени Балкани":

Две възрастни заедно с техните 10 малки тийнейджъри са патици, които може би от над 5 години живеят в спасителния център, които са конфискувани от мюрето от язовир Овчарица.

Той сподели, че в центъра се грижат за над 1 500 животни. От тях около 60 процента биват пускани на свобода. Останалите са с трайни увреждания, които не им позволяват да се върнат в природата. Подобна е съдбата на керкенезите: 

На някой му липсва крило, на друг крак и така нататък. Правим от инвалиди родители-двойки и тяхното здраво потомство освобождаваме в природата. Именно такива са и тези керкенези.

Десетки столичани дойдоха да видят техния полет към свободата, а най-смелите сред тях получиха шанса да ги пуснат от клетките.

Сред осмелилите се бе и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Паркът "Врана" е отворен всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа. До него е осигурен обществен транспорт - автобус N 505, който тръгва от "Орлов мост".  Днес входът е свободен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна