Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Доналд Тръмп отпътува за среща с пострадалите от "Харви"

| обновено на 02.09.17 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Американският президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания отпътуваха с правителствен хеликоптер за  щата Тексас. Те ще се срещнат с пострадали в Хюстън и Луизиана от природното бедствие "Харви" - едно от най-тежките природни бедствия в историята на Съединените щати.

Това е втората визита на Тръмп в щата от началото на бедствието, което е един от най-сериозните тестове за неговото управление. Посещението идва непосредствено след като от Белия дом поискаха от Конгреса да одобри предоставянето на федерална помощ в размер на близо 8 млрд. долара за справяне с последиците от "Харви". 

По-рано президентът обяви утрешния ден за национален ден на молитва. Ураганът "Харви" връхлетя Тексас на 26 август с проливни дъждове и наводнения,взе 47 жертви и остави без дом хиляди американци.

Междувременно някои хора се завърнаха по домовете си в пострадалия от придошлите води град Хюстън и започнаха да  почистват отломките. Не всички поражения обаче са видими, тъй като на места все още е наводнено,  обясни  Мелиса Талдюкин, която живее в един от потопените под вода квартали на града:
Всички сме тук и се опитваме да възстановим колкото е възможно повече. Натъжава ме най-много това, че мнозина загубиха всичко. Това е един кошмар, които все още не е свършил. Толкова много опустошения, че едва ли ще ни е лесно в близко време.

Наистина много прекрасни къщи буквално ще изчезнат. И това ще промени изцяло този квартал
,  посочи Дейвид Робъртс, чийто дом е сред сериозно пострадалите.

Това не е първото бедстие, застигащо града ни, но определено е най-мащабното, коментира и Кели Дженкс, според която реконструкцията на разрушените жилища ще струва много, но и ще отнеме много време:
Винаги сме се справяли, но този път ни удари много силно. Най-голямата пречка тук ще бъде намирането на строителни предприемачи и на електричари, както и доставките на строителни материали и гипсокартон.

По-рано други хора от Тексас, също завърнали се в дома си, за да почистят, откриха алигатор в своя хол, дошъл заедно с придошлите води, предаде Си Ен Ен. Хората в щата са изправени и пред опасности като заразени хранителни продукти, евентуални изтичания на газ и прекъсната електропреносна мрежа.

Именно заради прекъснатия ток от "Харви" в намиращия се в Хюстън надовнен химически завод, където няма охлаждане, избухнаха контейнери с органични пероксиди и в четвъртък, и по-рано в съботния ден. Пероксидите са леснозапалими вещества, които трябва да се съхраняват при ниски температури. Освен в избухналите два контейнера, те се налични и в още шест такива в завода, като и те се очаква да се запалят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна