Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осъжда шестия ядрен опит на Северна Корея

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения от Корейската народно-демократична република шести по ред ядрен опит.

Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия. Това се казва в съобщение от пресцентъра на министерството. От там призовават Пхенян да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, като изпълни в пълна степен своите международни ангажименти.

Междувременно от Международната агенция по атомна енергия обявиха, че ядреният опит е акт, пораждащ изключително голямо съжаление. Това е действие, извършено при пълно пренебрегване на международните изисквания, заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано.

По-рано Япония, Южна Корея и Китай също осъдиха ядрения опит. Южна Корея обяви, че ще иска нови, по-мощни санкции, за да изолира напълно Пхенян.

От руското външно министерство осъдиха опита и призоваха всички страни незабавно да се върнат към преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров. Това, според Москва, е единственият изход от ситуацията.

Преди минути френският президент Еманюел Макрон призова международната общност да реагира "с възможно най-голяма твърдост" на новия ядрен опит на Северна Корея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна