Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел иска спиране на процеса по присъединяване на Турция към ЕС

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел поде кампания за временно спиране или направо прекратяване на процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз.

По време на дебати за състоянието на държавата в Бундестага Меркел заяви, че възнамерява да повдигне въпроса още на следващата среща на върха на Европейския съюз през октомври и предупреди останалите страни членки, че различни позиции по въпроса биха били нежелателни.

Отношенията с Турция са много важни. Затова ще настоявам за решителна позиция, трябва да се координираме с партньорите ни. Нищо не би било по-вредно от това европейските страни да се впуснат в спорове пред президента Реджеп Ердоган. Това би отслабило драматично позицията на Европа. Бих посъветвала да го избегнем, каза канцлерът.

Меркел смени рязко тона към Турция още в неделя, докато участваше в единствения телевизионен дебат с лидера на социалдемократите Мартин Шулц преди парламентарните избори на 24 септември.

Днес в Бундестага тя аргументира позицията си с това, че Анкара се отдалечава от пътя към върховенството на закона. Канцлерът се зарече да направи всичко възможно за освобождаването на арестуваните по обвинения в подпомагане на терористични организации германски граждани. Външното министерство в Берлин нарече тези арести "неразбираеми".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна