Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов ураган застрашава части от САЩ

| обновено на 06.09.17 в 08:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов ураган застрашава части от Съединените щати. Губернаторът на  Флорида Рик Пери въведе режим на извънредно положение на територията на всичките 67 окръга в щата заради приближаването на стихията, наречана Ирма.   Над 7000 членове на Националната гвардия са мобилизирани да съдействат на властите. Издадена е заповед за евакуация на жителите на островите край бреговете на Флорида.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече обяви извънредно положение за Флорида, Пуерто Рико и Вирджинските острови.
Скоростта на вятъра достига над 280 километра в час, а поривите - до 350 километра в час, отбелязват световните агенции.
Ирма предизвика сериозни наводнения на карибските острови Сен Бартелеми и Сен Мартен. По данни на френските власти има стотици хора, отказали да се евакуират.


На Бахамските острови започна най-голямата в историята на страната евакуация заради опасността от Ирма. Наложило се е и спиране на тока. Ураганът се очаква да връхлети тези дни още страни от Карибския басейн. 
В първите острови Антигуа и Барбуда, връхлетени от стихията, електричеството е спряно, а хората са призовани да не излизат навън.
Очаква се ураганът да премине през Американските и Британските Вирджински острови, Пуерто Рико, Доминиканската република, Хаити и Куба, преди да достигне Флорида през уикенда. 
Заради Ирма, самолетът на папа Франциск се наложи да промени маршрута си. Вместо над Пуерто Рико, полетът от Италия за Колумбия, е бил отклонен на юг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна