Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационен ден в "Подкрепа за предприемачеството"

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще открие информационен ден в "Подкрепа за предприемачеството" като част от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". По-късно през деня ще се проведе и информационен ден по процедурата "Специфични обучения". 


По схемата "Подкрепа за предприемачество" ще могат да кандидатстват с проекти неправителствени организации, кариерни центрове, социални партньори, финансови институции. Те ще трябва да издирят безработни, които искат да започнат собствен бизнес и да ги обучат в умения за това. Зам.-министър Русинова посочи:
Там, където има нужда от допълнително обучение - дали ще е по счетоводство, правно обслужване, за да имаме наистина готов пул от идеи с бизнес планове, когато в началото на следващата година започнат схемите за микрокредитиране, там сме отделили 70 милиона, като условията на кредитите са между 5 и 50 хиляди лева.

В подкрепа на трудовия пазар ще се представи и друга схема - 10 милиона лева за обучение, но за висококвалифицирани работници - най-вече от IT сектора и фирмите с технологични производства: Да обучат персонала си спрямо собствените изисквания на сектора.

Очаква се поне десет  хиляди работещи да повишат уменията си. Подробности за състоянието на трудовия пазар и прогноза как ще се развива той слушайте в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна