Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрата по труда предлагат на работодателите финансови преференции при наемане на безработни

Срокът за подаване на заявления изтича на 12 септември

Снимка: БГНЕС

Работодателите могат да се възползват от възможността да получат финансови преференции при наемане на безработни. Средствата са планирани в държавния бюджет по мерки и програми за стимулиране наемането на безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда. Срокът за подаване на документите изтича на 12 септември включително. В различните бюра по труда в страната предлагат различни средства по различните мерки и категории безработни лица.

В една от дирекциите - Бюро по труда "Изток" в столицата, разполагат със свободен финансов ресурс по четири насърчителни мерки за заетост.

"Имаме свободни средства за наемането на младежи до 29 години, като при такава целева група работодателят сключва рамков договор с бюрото за 18 месеца, т.е. наема лицето за 18 месеца, и му се възстановяват средства от 300 лева за трудово възнаграждение. Ако наетото лице е с висше образование - има право на 380 лева. Позволява му се да получава допълнителни възнаграждения - за основен платен годишен отпуск и осигуровките за сметка на работодателя му биват възстановяване за първите девет месеца", обясни пред Радио София Златка Колева, началник отдел "Активни политики на пазара на труда" в Бюро по труда "Изток" в столицата. То е обявило ресурс и за първите пет, разкрити работни места, от страна на работодателя (микропредприятия). Стимулират се и лица с трайни увреждания, включително военноинвалиди, както и безработни самотни родители и майки на деца до 5-годишна възраст. По думите на Златка Колева, интересът, проявен до момента от страна на работодателите с много голям. Бюро по труда "Изток" обслужва районите „Искър“ „Слатина“, „Студентски“, „Изгрев“, „Панчарево“ и „Младост“.

Бюрото по труда в Ихтиман също предлага насърчителни мерки за работодателите:

"Финансовите средства, по които можем да сключим договори, са насочени към мерки за насърчаване на работодателите да разкрият работни места и да наемат безработни младежи, хора с трайни увреждания, самотни родители, майки на деца до 5-годишна възраст, безработни над 50-годишна възраст, както и продължително безработни лица", коментира директорът на Бюрото по труда в Ихтиман Светла Колева. Там са обявени мерки и по Закона за насърчаване на заетостта, по които финансирането е по условията на държавна помощ. Работодателите могат да наемат безработни до 24 години, с трайни увреждания, с основно и по-ниско образование или на възраст над 50 години.

В Ихтиман разполагат със средства и по програма за обучение и заетост на продължително безработни, като от нея могат да се възползват работодатели от частния сектор, държавни и общински лечебни заведения, детски градини, предприятия и читалища. Работодателите си запазват правото да заплащат по-високо възнаграждение на наетите безработни от отпуснатите средства по програмата и насърчителните мерки.

Още подробности за възможностите за наемане на безработни - чуйте в прикачените звукови файлове!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна