Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в САЩ очакват опустошителни последици от урагана "Ирма"

| обновено на 09.09.17 в 15:12
Собственик на заведение обезопасява сградата преди урагана "Ирма"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силата на урагана "Ирма" отслабна до четвърта степен по пътя за Флорида. Това съобщиха от Националния център за ураганите в САЩ, базиран в Ню Йорк. От там следят и други две природни стихии, застрашаващи живота на стотици хора  - ураганът "Хосе" и бурята "Катя". 

Въпреки колебанията в интензитета на бурята, които вероятно ще продължат в идните дни, "Ирма" се очаква да остане мощен ураган, отправящ се към щата Флорида. Там на около 25 процента от населението на американския щат, е наредено да се евакуира заради "Ирма" -  най-силният ураган в Атлантическия океан, регистриран някога.


След като опустоши няколко карибски острова, ураганът "Ирма" порази Куба със силни ветрове и обилни валежи. По последни данни, най-малко 20 са жертвите на бурята от пета степен на Карибите.  "Ирма" е първият ураган от пета степен, който поразява Куба за последните няколко десетилетия. Предупреждения за бурята с ветрове от 257 километра в час има за провинциите Камагуей, Сиега де Авала, Санкти Спиритус, Вила Клара и Матансас.

На някои места вече няма ток и въпреки че властите се надяват "Ирма" бързо да премине през острова, могат да се очакват наводнения. Кубинската Гражданска защита е мобилизирана за бедствието, обясни
Глория Мартинес от службата. 
Първата ни задача е да защитим хората, а на второ място е да обезопасим имуществото им. Комисии по гражданска отбрана в провинциите и градовете ще изпратят работни групи, които да регистрират жертви и загуби, каза тя.

Американските власти предупредиха, че се очакват опустошителни последици от урагана "Ирма", който се очаква да връхлети щата Флорида този уикенд. Над 5 милиона и половина души там са получили нареждане да напуснат домовете си. В части от Джорджия също се прилага режим на задължителна евакуация. След като беше отслабнал до четвърта степен, "Ирма" отново стана ураган от пета категория.

Милиони американци са вперили поглед в сателитните изображения на наближаващата стихия, която застрашава с невиждани разрушения. Ураганът причини поне 20 жертви и остави мащабни последствия в Карибския басейн. Властите предупреждават, че опасността все още не е отшумяла. Според националната метеорологична служба Ирма води със себе си ветрове от около  75 метра в секунда.

Брок Лонг от Федералната агенция по извънредните ситуации призова всички в югоизточната част на Съединените щати да обърнат внимание на предупрежденията.

Губернаторът на Флорида Рик Скот призова всички жители на щата да бъдат подготвени и информирани за урагана "Ирма", защото пътят на бурята се променя и може да се наложи още райони да бъдат евакуирани. Трябва да се подготвите. Ако сте в зона за евакуация, напуснете сега и отидете при приятел, роднина, хотел или център за настаняване. Стигнете, където трябва, и не чакайте, призова Рик Скот. Жителите на щата не трябва да са в колите си по пътните артерии, когато "Ирма" връхлети Флорида, каза още Рик Скот. Ако не сте тръгнали до полунощ, не тръгвайте, имаме центрове за настаняване във вашите общности, така че отидете в тях, но не излизайте по пътищата, настоя губернаторът.

Местни медии показваха позната картина от щата от изминалите няколко дни – задръствания от автомобили, отправящи се на север и бензиностанции с недостиг на гориво.

Междувременно републиканският сенатор Марко Рубио от Флорида даде да се разбере, че недокументираните имигранти не трябва да се притесняват от униформени имиграционни служители. Той увери, че агентите са по места да помагат при бедствието, а не да депортират. Подобно уверение имаше и в Джорджия, където около половин милион по крайбрежието също са под режим на задължителна евакуация.

През изминалата нощ заповед за задължителна евакуация бе издадена и за няколко острова, както и част от Южна Каролина. В Алабама губернаторът въведе извънредно положение.

Посолството на България във Вашингтон създаде кризисен щаб заради "Ирма", съобщават от външното ни министерство. Препоръчва се хората да се информират постоянно за развитието на ситуацията, стриктно да изпълняват указанията на местните власти, да не подценяват опасността и при съвет за евакуация да го направят.

Щетите, нанесени от бурята на карибските острови Сен Мартен и Сен Бартелеми, се изчисляват на 1 милиард и 200 милиона евро. По първоначално оценки разрушенията на остров Барбуда са за над 150 милиона евро.

Междувременно силата на ураганът "Катя" бързо отслабва, след като като достигна сушата край намиращия се в щата Веракруз морски курорт Теколутла, разположен на брега на Мексиканския залив. Стихията беше понижена от ураган до тропическа буря,

когато ветровете й отслабнаха до 65 км/ ч на разстояние от около 185 км от Веракрус.

Мексико е и в тридневен траур в памет на жертвите на катастрофалното земетресение, урадило страната преди "Катя". Най-малко 60 сажертвите на труса с магнитуд 8,2, а пострадалите са над 200. Тези данни не са окончателни, тъй като спаситерлните работи в най-силно засегнатите щати продължават денонощно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна