Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Ирма отново се засили, наближавайки Флорида

| обновено на 10.09.17 в 14:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

3 милиона и 400 хиляди домакинства в щата Флорида може да останат без ток заради урагана Ирма. Той отново се усили до 4 категория. Без ток вече са над 380 000 жилища във Флорида. Превантивно са изключени две атомни централи. Над 7 милиона души вече са евакуираните от района. 

Към момента Ирма носи със себе си ветрове от около 55 метра в секунда.

Скоростта на вятъра се увеличава с наближаването на Ирма към сушата и достигането на по-топли води. Синоптиците предупреждават и за над три метра приливни вълни в южната част на щата.

Първите признаци на идващото природно бедствие вече се усещат по южното крайбрежие на Флорида с регистриране на торнадо и проливни дъждове. Траектория му продължава да се измества на запад, което означава, че епицентърът на урагана ще остане близо до бреговете на Флорида, насочвайки се да удари Сейнт Питърсбърг, а не Маями или Тампа.

Групата от малки острови, позната като Флорида Кийс, се очаква да пострада най-много при сблъска със стихията.

Междувременно губернаторът на Флорида Рик Скот призова жителите за „търпение“ и да не бързат да се връщат по домовете си след отшумяването на урагана. По думите му, бурята ще причини огромни щети и гражданите би било добре да стоят извън засегнатите райони до момента, в който властите кажат, че могат да се завърнат.

АП съобщава за повече от 75 хиляди души, които вече се намират в места за подслон във Флорида. Повече от 400 сгради в щата се използват за подслон. Сред тях са училища, църкви и обществени центрове. Хиляди войници от Националната гвардия се отправят към Флорида за справяне с последствията от Ирма.


Ирма отнесе покриви и предизвика наводнения по протежение на стотици километри от северното крaйбрежие на Куба. След като стигна чак до Хавана, късно снощи ураганът направи завой на север към Флорида. Засега няма данни за загинали хора в Куба. Властите там полагат усилия за възстановяване на електроподаването и почистването на пътища. 
Над 5000 туристи са били евакуирани от северните райони и острови, където през последните години бяха построени редица нови курорти. 

Българското посолство във Вашингтон призовава сънародниците ни в щата Флорида да изпълняват указанията на местните власти с цел осигуряване на тяхната безопасност.
Досега на дежурния телефон към кризисния щаб на мисията ни няма постъпили сигнали за пострадали български граждани. Актуална информация може да бъде потърсена на денонощната телефонна линия с номер 001-202-387-5770.

Постъпили са няколко запитвания от родители, които не могат да се свържат с близките си на карибския остров Сент Мартен и за български граждани, намиращи се на круизен кораб.

Заради нарушените комуникации и липсата на телефонни връзки от МВнР умоляват близките на българските граждани, които не могат да се свържат с тях, да бъдат търпеливи. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна