Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Ирма връхлетя южните острови на Флорида

| обновено на 10.09.17 в 18:52 БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Ирма връхлетя южните острови на Флорида със скорост на вятъра над 200 километра в час. След архипелага Флорида Кийс се очаква стихията да се насочи на северозапад към крайбрежието на щата.

Вечерен час беше наложен в три района на западното кайбрежие на Флорида - Тампа, Сейнт Питърсбърг и окръг Манати. По източното крайбрежие, включително в Маями, се очакват торнада. Голям булевард в Маями е наводнен. В центъра на Маями кран се напука и падна. Няма пострадали.  

Американската брегова охрана нареди затваряне на всички пристанища и морски съоръжения в Южна Каролина.

До 27 нарасна броят на загиналите в Карибския басейн в резултат на бурята. Министър-председателят на Холандия Марк Рюте обяви, че загиналите на холандската страна на карибския остров Сен Мартен е вече 4.

Повече от 6 300 000 души са се евакуирали от Флорида. Издадени са предупреждения, че огромната буря ще бъде живото застрашаваща за всеки, застанал на пътя й. Тя се отправя към градовете Тампа и Сейнт Питърсбърг.

Генерал-лейтенант Ръсел Оноре, командващ военните, които трябва да помагат на пострадалите от урагана заяви:

Смятам, че всички ще дадат всичко от себе си. В началото на тази битка ще загубим. Майката природа ще победи - ще троши, ще убива и ще бъде грозно.

Повече от 400 000 хиляди домове във Флорида са без ток.

Метеоролозите предвиждат вълни с височина над четири метра и половина по крайбрежието на Флорида. Очаква се катастрофално наводнение, което да засегне хиляди домове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна