Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 20 гласа ВСС избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд

За Соня Янкулова гласуваха петима

| обновено на 11.09.17 в 20:35
Соня Янкулова и Георги Чолаков
Снимка: БГНЕС
Георги Чолаков е избран за председател на Върховния административен съд (ВАС). За него са гласували 20 от членовете на ВСС срещу 5 за Соня Янкулова. Чолаков е шеф на отделение. Той беше кандидатът на настоящия шеф на съда Георги Колев. Янкулова е редови върховен съдия и в различни правителства е заемала  постове на заместник-министър. Тя беше номинирана от твърдото малцинство във ВСС с идеята изборът, поне външно, да не изглежда безалтернативен.

Новоизбраният председател на Върховния административен съд Георги Чолаков отхвърли подозренията, че изборът му е бил предизвестен. Позовавайки се на подкрепата на част от административните съдии, той коментира, че за първи път редови магистрати са имали думата кой да бъде следващият им ръководител.

Двойно по-продължително беше изслушването на Георги Чолаков. Към него имаше както общите въпроси за ВАС и проблемите на съдебната система, така и въпроси, свързани с публикации за спорни имотни сделки по морето, сключени от Чолаков, когато е бил нотариус. Той лаконично обясни, че в тези сделки няма нищо неморално и незаконно. Чолаков беше питан от главния прокурор за мястото на прокуратурата, на което той отговори категорично, че е в съдебната система, защото само там може да бъде гарантирана независимостта на прокуратурата и следователите.

Един сайт публикува материал, в който, позовавайки се на данни от Имотния регистър, пита: "Съдия, брокер или лихвар е соченият за фаворит за шеф на ВАС Георги Чолаков?". Няколко часа по-късно статията беше свалена, но въпреки това Чолаков ѝ отговори, заявявайки, че внушенията, че правел съмнителни сделки по морето, е груб опит за опетняване на името му.

Чолаков и Янкулова признаха, че ВАС има проблем с късното насрочване на делата заради претовареността на съдиите и обещаха, ако бъдат избрани да търсят решение, да определят своите заместници, след като получат предварително подкрепата на техните колеги.

Акцент в представянето на Соня Янкулова беше независимостта на съда и съдите, които тя се ангажира да отстоява, ако бъде избрана. Георги Чолаков обеща да търси решение на битовите и сградни проблеми на ВАС.

За първи път на финала на процедурата проговори и председателят на ВКС Лозан Панов, но за да каже, че това е бил избор на тишината, защото около него не е имало кампания, провела се е по време на летните месеци и е бил избор на финала на мандата на този ВСС.

В ефира на "Хоризонт" и предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че направеният избор не изненада, като изтъкна:

Нищо ново не ни казва този избор, за съжаление. Очакванията се оправдаха без изненади – направи впечатление и сравнително, да го наречем, безобидната кампания предшестваща избора, включително изслушванията – имаше много въпроси, на които трябваше да им се обърне повече внимание, но, разбира се, не им се обърна такова внимание. И разпределението на гласовете в Съвета (Висшият съдебен съвет) е такова, каквото е от дълго време насам – мнозинството срещу малцинството. Едно от последните решения на този Висш съдебен съвет, но в духа и в посоката на всички досега, обобщи Марков решението за избора на нов председател на ВАС, допълвайки: 

А по отношение на разполагането във времето на избора, безспорно е много удобно на ръба на ваканцията да се провеждат подобни избори, тъй като наистина се тушира кампанията, каквато всъщност нямаше. Имаше редица въпроси, по които можеше да се вдигне много шум. Налагаха се отговори, включително от новоизбрания председател, на редица – да ги наречем "обвинения" (макар че е силно казано), които циркулираха и в някои медии, което не се случи. Което още веднъж подсказва, че може би е добре планирано чисто хронологично как да се разположат във времето цялата кампания и последвалият избор.

От звуковите файлове може да чуете включването на Силвия Великова за предаването "12+3" на "Хоризонт" – минути след 14.00, докато течеше изслушването на двамата кандидати, и интервюто с Димитър Марков. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна