Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална подписка с искане за необлагаем минимум за доходите на физическите лица

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица и намаление на ставките на ДДС върху храни и стоки от първа необходимост- за това се обявиха от новосъздадената гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство. За справедливи данъци".

Инициативата ще протече като национална подписка, в която са заложени исканията. Тя ще бъде внесена в парламента при обсъждането на бюджета за 2018 година.

Според привържениците на предлаганата данъчна реформа, данъчното бреме сега пада върху плещите на българските семейства с ниски доходи. Икономическият съветник на "Подкрепа" Ваня Григорова коментира:

Стават десет години, откакто беше отменен необлагаемият минимум. Това са 40 лева на месец от всеки човек, който получава минимална работна заплата. Това е един хляб на ден. Няма друга страна в ЕС, която да няма отстъпки за хората с най-ниски доходи.

Според сметките, въвеждането на необлагаем минимум и диференцирано ДДС ще струва между милиард и двеста и милиард и четиристотин милиона лева. Финансовият експерт Мика Зайкова аргументира исканията:

Имаме възможност с още минимум два до три процента да вдигнем ръста на Брутния вътрешен продукт точно с тези две мерки, защото се увеличава нетният доход на домакинствата и то на бедните домакинства, които харчат всичко, каза финансовият експерт Мика Зайкова на дискусия за данъците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени