Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бангладеш иска ООН да окаже натиск върху Мианмар, за да вземе обратно рохингите

| обновено на 12.09.17 в 17:51
Рохинги, избягали в Бангладеш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина призова Мианмар да вземе обратно мюсюлманите рохинги, които пристигнаха в страната, за да избягат от насилието в щата Ракхайн. По последни данни около 370 хиляди рохинги са пресекли границата с Бангладеш от началото на безредиците. Избягалите твърдят, че армията е започнала брутална операция срещу цивилното население, след като на 25 август бунтовници рохинги нападнаха полицейски постове в щата Ракхайн и убиха 12 служители на силите за сигурност. Властите в Мианмар отричат обвиненията, че атакуват цивилни. Премиерът на Бангладеш обаче заяви, че Мианмар не е трябвало да напада цивилното население.

Трябваше да се справят със ситуацията по различен начин. Не трябваше да позволяват на армията или на правоохранителните органи да нападат обикновените хора. Какво е престъплението на децата, на жените, на невинните хора? Те не са виновни, посочи Шейх Хасина, която посети един от бежанските лагери, където са настанени рохинги.

Бангладеш ще настоява ООН и международната общност да окажат натист върху Мианмар, за да прибере обратно рохингите, обяви Шейх Хасина и допълни: Трябва да има дадем подслон, така че да могат да живеят, да получават храна и лекарства, докато (властите в Мианмар) ги вземат обратно. Те са човешки същества.

Вчера Върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн заяви, че военната операция срещу мюсюлманите рохинги в Мианмар изглежда като етническо прочистване.

Днес от комисариата призоваха властите в Бангладеш бързо да организират нови лагери за бягащите от насилието в Мианмар мюсюлмани рохинги. Хората се нуждаят спешно от вода, храна и лекарства, предупреждават хуманитарните организации.

Трябва да има повече координация. Трябва да се съберем и да планираме по-добре. Доставките по въздуха пристигат. Носим палатки и помощи. Това, което трябва да се случи, е да работим в по-тясно сътрудничество, за да гарантираме, че ще бъде определена земя за временни лагери, така че нещата да бъдат малко по-организирани, обясни Вивиан Тан от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Заради различни случаи на насилие в Мианмар в Бангладеш пристигат рохинги още от 70-те години на 20 век. По неофициални данни в страната е имало над 300 хиляди рохинги още преди последната бежанска вълна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени