Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Намерението Турция да придобие ракети земя-въздух от Русия е в центъра на вниманието на руските и турските вестници. 

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетните системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише ГАЗЕТА.ру.

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред ВЕДОМОСТИ

По данни на КОМЕРСАНТ се предвижда турците да получат 4 дивизиона ракетина стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени обаче окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция и предстоят нови преговори, посочва изданието.

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, отбелязва в заглавие НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА.

Нова стъпка от Берлин в напрежението с Анкара – Германия преустанови всякакъв голям оръжеен износ към Турция, пише ХЮРИЕТ. Вестникът цитира и реакцията на турския министър по европейските въпроси Йомер Челик, който предупреди, че "Турция пази Европа от тероризма", Челик смята, че германското решение "няма да навреди на Турция".

"Меркел се уплаши и направи крачка назад", пише АКШАМ. Вестникът визира реакцията на германския канцлер Ангела Меркел, която се противопостави  на пълната забрана на оръжейния експорт за Турция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна