Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваният дефицит в бюджета на НЗОК ще бъде 35 млн. лева

| обновено на 13.09.17 в 15:58
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Очакваният дефицит в бюджета на Здравната каса за тази година ще бъде 35 милиона лева - съобщи председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев. Общият преразход за лекарства е над 213 милиона лева.


Надзорният съвет на Здравната каса готви екшън-план за справяне с дефицита на средства в бюджета на Здравната каса, стана ясно след заседанието. За целта е готов пакет от мерки на председателя на Надзора Кирил Ананиев. Мерките обаче трябва да заработят още отсега, за да влязат в бюджета на Здравната каса за 2018-а година, подчерта Кирил Ананиев. Най-основните сред тях са по-голям контрол по отношение на болничната, извънболничната и стоматологичната помощ. 


В областта на лекарствата, според Кирил Ананиев, липсва контрол при изписването на лекарствата, при дозирането, при протоколите за скъпо струващите медикаменти, при включването на нови молекули в позитивния лекарствен списък и при наличностите на лекарства в аптеките при търговци на дребно и в аптеките на болничните заведения.


Актуализация на бюджета на здравната каса за момента не се очаква, беше казано на заседанието, тъй като все още има пари в резерва на Касата. Ще се постави акцент на това повече инспектори от страна на здравната каса да участват в комисиите, които включват новите лекарства в позитивния списък, но за момента броят на тези инспектори остава сравнително малък. 

Повече по темата може да научите от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна