Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Предложенията на президента трябваше да се изразят преди избора за председател на ВАС

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Предложенията на президента трябваше да се изразят преди избора за председател на Върховния административен съд. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в Шумен възможността президентът Румен Радев да не подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

Подобни изказвания на президента водят само до противопоставяне между съдебната система и президентската институция, каза Цветан Цветанов. Това, което трябва политиците да направят следващата седмица е да изберат парламентарната квота, за да може от октомври новият ВСС да встъпи в  длъжност:

Най-важното е действително тези представители, които ще бъдат във ВСС, да се надяваме, че ще бъдат много достойни, както от квотата на съдебната система, така също и от квотата на парламента, за да може тези 25 членове на ВСС да могат да започнат да работят от самото начало с конституционните промени, които направихме в 43-ия парламент и аз съм убеден, че реформата в съдебната система може да бъде решена и да бъде подпомагана, когато институциите не се противопоставят.

Цветан Цветанов отправи и предложение към президента, с което да докаже ролята си на обединител. Според него Румен Радев трябва да подкрепи приемането на Закон за старите столици и да стане патрон на инициативата за възраждането им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени