Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от фабриката за производство на хартия в Костенец на протест

| обновено на 18.09.17 в 15:40

Работници от най-голямата фабрика за производство на хартия у нас "Костенец Пейпър Мил" ЕАД излязоха тази сутрин на протест пред сградата на предприятието. Причината е готвеното масово уволнение на 150 от общо 180 заети. От началото на годината фабриката в Костенец на практика не работи след авария на основната машина за производство.
Въпреки че от 9 месеца няма производство, работниците са получавали заплатите си, но резервите на предприятието са изчерпани, след като застрахователната компания не е изплатила щетата. Директорът на фабриката Иван Павлов каза, че машината струва 30 милиона евро и ако не се плати от застрахователя, няма как да бъде поръчана и произведена:
Даваме си сметка, че положението на хората е много тежко, но сме принудени да предприемем тези непопулярни мерки. Ако ние смятахме да ликвидираме предприятието, щяхме да подходим по съвсем друг начин.
Бюрото по труда е предложило работни места, но хората искат да работят тук, в Костенец. Жена, която е работила 34 години в предприятието, каза за "Хоризонт":
Сега хората са объркани и не се знае какво ще се прави оттук насетне. Въобще ще има ли управа на тези машини, ще се пусне ли това предприятие, ще се върнат ли работниците? Просто това е целта – да има прозрачност и да се разясни на хората какво ще стане оттук насетне.
На 28 юли изпълнителният директор е открил процедура по съкращаване, уведомени са синдикалните организации в дружеството – КНСБ и КТ "Подкрепа". Протестиращите твърдят, че останалите работници, нечленуващи в профсъюзи, не са били представени на Общо събрание в предприятието, с което грубо са нарушени техните права.
В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Иван Павлов заяви категорично:
Още преди да започне процедурата, направихме среща с всички работници, на която обяснихме, че сме принудени да предприемем тези мерки в резултат на факта, че 9 месеца предприятието няма производство, не произвежда нищо, съответно няма откъде да има приходи, с които да посрещне своите разходи. Процедурата по ликвидация на щетата се проточи повече отколкото очаквахме и изпаднахме в тази позиция. Ние сме ги информирали за това. Освен това след началото на процедурата всяка седмица бяха провеждани срещи с всички работници и служители в присъствие на представители от Общината, Агенцията по заетостта, НОИ, на двете синдикални централи, на която се водеше разяснителна кампания за това какви са следващите стъпки и с какво ние бихме могли да облекчим този неприятен процес.
Искаме да възобновим производството колкото може по-скоро, каза Павлов и уточни:
В споразумението, което сме подписали със синдикатите, има текст, че при възстановяване на производството приоритетно ще поканим на работа бившите ни работници и служители. За да може да запазим предприятието живо, оставяме един минимален брой работници, каза още директорът.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна