Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова: Приетият в Украйна Закон за образованието не е против националните малцинства

Райна Манджукова
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Димитър Главчев днес има среща с посланика на Украйна в България. На срещата ще бъде обсъден приетият от парламента на Украйна Закон за образованието.

Първостепенната задача на този закон е украинският език да се върне поне в институциите. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" журналистът Райна Манджукова, която е бесарабска българка:

Как се чувстваме ние, когато в някои от южните региони на България влизаме в институции и в институциите се говори на турски? Ние сме възмутени и сме възмутени с право. Същото се случва в момента в Украйна. Дори украинският език да не се върне на улиците, поне да се върне в институциите. Това е целта на закона. Той не е против националните малцинства. Именно независима Украйна е дала официалното право на българите, както и на другите 146 малцинства, признати от закона в Украйна, да изучават родния си език. Абсолютно нищо законодателно не се е променило за нас от приемането на този закон. Проблемът е, че продължава масово да се говори между българите в Украйна, че няма смисъл децата им да учат български, като няма да учат в България. Сред бесарабските българи е разпространено мнението, че ако децата няма да учат в България, то те няма нужда да изучават български език в училище.

Цялото интервю с Райна Манджукова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна