Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на военния завод "Емко" от Трявна и Монтана протестират пред парламента

Снимка: БГНЕС

Стотици служители на военния завод за боеприпаси "Емко" от Трявна и Монтана се събраха този път на протест пред парламента. Те настояват за възстановяването на лиценза на предприятието, защото в противен случай могат да останат без работа.
При протестиращите излязоха депутати от опозицията след половин час скандирания от страна на работещите в "Емко".
Жельо Бойчев от БСП ги покани на разговор в Народното събрание, но това беше посрещнато с освирквания. Иначе  на площада пред парламента се е събрало огромно мнозинство от хора, пристигнали с автобуси от Монтана и от Трявна. 
Това, което ги събра пред прозорците на Народното събрание е притеснението за бъдещето на завода и това, че могат да загубят работата си.
Тези протести, които ние от фирма ЕМКО, работещи в Трявна, направихме на Вонеща вода не доведоха до никакъв резултат, напротив, мерките срещу нас се засииха. Тази сутрин главният секретар на МВР каза нещо, с което аз не съм съгласна, не казвам, дали  е лъжа, че вчера отново са констатирани нарушения в обекта в Белица и изброи нарушенията. Да. Ние имаме някакви грешки - отстраняваме ги и сме в процес на отстраняване, но не сме въобще съгласни с констатациите, които се направиха, че се съхраняват несъвместими боеприпаси в нашите складове.

Разрешителното на завода беше отнето в началото на юли. В понеделник тази седмица Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност не го възстанови и отложи с една седмица решението, което се очаква на 25 септември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна