Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕТА влиза в сила

Временно влиза в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Документът, който беше одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент, предвижда премахване на 98 % от търговските мита между страните от Евросъюза и Канада.

Приемането на СЕТА беше условие за отпадането на визите за Канада за български и румънски граждани до края на следващата година.

Предстои споразумението да бъде одобрено от националните парламенти на страните-членки на ЕС. Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис определи СЕТА като "крайъгълен камък" в търговската политика на Брюксел:

Това ще даде възможност на компаниите и хората да започнат да берат плодовете на това споразумение. Както знаете, то трябва да бъде ратифицирано на национално ниво от всички страни-членки на ЕС преди да влезе в сила. Комисията очаква от тях да проведат дискусии в контекста на ратификациите. Разбира се, ние оставаме ангажирани със страните-членки, парламентите и техните граждани в демократичния процес до пълната ратификация.

 Български фирми ще имат полза от влизането в сила на споразумението, заради очаквания ръст на износа, прогнозира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" икономистът Петър Ганев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени