Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Речта на Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ по Брекзит

| обновено на 21.09.17 в 17:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще поиска двугодишно преходно споразумение след Брекзит. Това тя ще направи в речта си пред европейските лидери, която ще изнесе във Флоренция утре, съобщи Би Би Си. Речта на Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ в преговорите по Брекзит, тъй като ЕС видимо е недоволен от липсата на напредък най-вече по уреждането на „сметката по развода“. Във Великобритания се водят разгорещени дебати за това как трябва да изглежда така наречения „преходен период“ след Брекзит, колко трябва да плати Лондон за напускането на блока и дали да продължава да прави вноски в бюджета на организацията през следващите години.

Британският премиер Тереза Мей ще направи в утрешната й реч във Флоренция „открито и щедро предложение“ на ЕС, по думите на министъра от кабинета, пожелал анонимност. Всички министри отказаха изявления пред медиите след продължителната среща на кабинета, а от пресофиса на премиера обявиха, че няма да има резюме за журналистите от срещата, каквато е обичайната практика. Би Би Си все пак цитира министър, пожелал анонимност, че Тереза Мей ще направи „открито и щедро предложение“ на Брюксел, а това бе достатъчно да породи предположения, че тя ще направи отстъпки по въпроса за „сметката по развода“, за да се задвижат преговорите, с което обаче не всички министри са съгласни.
Източникът на Би Би Си е казал още, че кабинетът е обсъдил сделка за двегодишен „преходен период“ след Брекзит. Така че явно „сметката по развода“ остава най-голямата „ябълка на раздора“ и това ще бъде най-очакваната част от речта на Тереза Мей. Що се отнася до самата реч, вече станаха известни някои подробности. Речта на премиера ще бъде около 17.30 българско време и ще бъде произнесена в църквата „Санта Мария Новела“, датираща от 13-ти век.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна