Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид и Барселона в борба за контрол над регионалните полицейски сили на Каталуния

Снимка: БТА

Насроченият за тази неделя референдум за независимост в испанската автономна област Каталуния продължава да разбунва духовете в Испания. Демонстрациите "за" и "против" вота не стихват, а Мадрид и Барселона се борят за контрола над регионалните полицейски сили. 

От събота всички полицейски подразделения в областта са поставени под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид. Мярката се отнася основно до действащата в Каталуния местна полицейска служба, наречена "Мосос д'Ескуадра" и наброяваща около 17 000 души. 
Именно от тях се очаква да работят в синхрон с близо 4 000  хиляди полицаи, командировани от Мадрид в региона на Каталуния. Те бяха изпратени там миналата седмица специално за поддържане на реда, както и за да гарантират, че забраненият от Конституционният съд на Испания референдум няма да се състои. 

Въпреки че от испанското министерство твърдят, че целта на мярка е само и единствено координация на действията на органите на реда, решението на Мадрид беше отхвърлено от вътрешния министър на провинцията Жоаким Форн: 
Oтхвърляме намерението на правителството да установи контрол над Каталунската полиция.  Правителстовото на Каталуния не приема тази намеса на държавата, тъй като не е взета под внимание цялата правна рамка, която имаме, за да се грижим за сигурността в Каталуния.

Като се противопостави на идеята, регионално правителство на Каталуния поведе на още един фронт борбата с  Мадрид, която, според експерти, е на път да прерасне в остра контитуционна криза. Не стихва и напрежението на основния фронт - за цялостното провеждане на референдума за независимост на Каталуния на 1 октомври. 

Ние искаме независимостта, защото ние сме независими от деня на своето раждане! Те разпокъсват на парченца демокрацията като не ни позволяват да гласуваме! Всички ни се месят, а ние защитаваме две неща: личната си независимост и демокрацията,
 заяви Синтия Кампус - учителка от Барселона и привърженик на референдума, която взе участие в многохилядния митинг в града.

Тук сме в знак на протест, както и с надежда да ни чуят поне за малко! Те трябва да разберат, че ние искаме да решим. Протестът ни е мирен, искаме си правото на вот, 
добави друг от демонстрантите в Барселона, които раздадоха един милион бюлетини в защита на вота с призив те да бъдат разпратени из цяла Каталуния.

В Барселона обаче се проведе и друг протест - в подкрепа на Испанската национална полиция и гвардия, чиито служители са настанени във фериботи на котва в местното пристанище. Работещи на дока обаче отказваха да се грижат за изпратените от Мадрид полицейски подкрепления за Каталуния. Те обаче получиха подкрепа, както и предложение за вода и храна от група каталунци - противници на референдума. 

Правителството в Каталуния нито почита закона, нито испанската конституция! Те са тези, които я нарушават. Това, което те трябва да направят, както и останалите испанци, е да се подчинят на постановленията на Конституционния съд,
заяви Мануел Гарсия - участник в протеста.

Ние ще променим Испания - не може без споразумения и не може без инфраструктура, както и не може да твърдим, че Каталуния не е Испания! Цял живот съм каталунка, но се чувствам испанка и тача отечеството си Испания,
подчерта Франсина Виняалс, която също взе участие в демонстрацията против Каталунския референдум за независимост, насрочен за 1 октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна