Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: очакваме конкретни позиции от Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според главния преговарящ за излизането на Великобритания от Европейския съюз Мишел Барние,  Великобритания трябва да претвори елементите от речта на британския премиер Тереза Мей във Флоренция в преговорни позиции по Брекзит.  Барние каза това след 4-ия кръг от преговори между ЕС и Острова.

„След като британският парламент направи това ще обсъждаме конкретни позиции“, добави Барние и напомни, че времето е ограничено до 29 март 2019 година, когато Великобритания трябва окончателно да се оттегли от Евросъюза.

„Сега сме наясно, в частност, по въпросите за правата на гражданите и финансовото урегулиране. Трябва да напреднем и към общо решение за Ирландия“, каза още европейският дипломат.

По повод поискания от Великобритания преходен период след излизането от Европейския съюз Барние заяви, че засега това не е в неговия мандат, и добави, че ЕС трябва да прецени дали такъв период е в негов интерес.

От своя страна, британският министър за Брекзит, Дейвид Дейвис, каза, че правата на европейските граждани ще бъдат изцяло заложени в британските закони. Дейвис изрази надежда да бъде постигнат напредък по отношение свободното придвижване на британски граждани в Евросъюза, правата им на гласоподаватели в местни избори, и по отношение на Ирландия, която иска да запази свободното пространство за пътуване.

„По отношение на финансовото урегулиране като част от плавното ни излизане от Евросъюза не бихме искали нашите партньори да се безпокоят, че ще трябва да плащат повече или да получат по-малко от настоящия бюджетен план в резултат на решението ни да напуснем. Великобритания има ангажименти, които е поела по време на членството си,“ каза британският политик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна