Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС освободи председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов

| обновено на 26.09.17 в 15:00
Снимка: БГНЕС

С 11 на 0 гласа Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи от поста му председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Не се събра обаче мнозинство, за да бъде награден Топалов с почетен знак.

Оставката на Топалов, която той депозира по пощата, влиза в сила - според неговото настояване, от 2 октомври - ден, преди начело на съдебната власт да застанат следващите съдебни кадровици. Напускането на системата изобщо, той мотивира с това, че не искал да се превръща в съдебна номенклатура, но и защото предсрочно е изпълнил петгодишната си концепция. В интервюта Калоян Топалов обясни, че си тръгва предсрочно, защото е свършил това, което е обещал при избирането му. 

Преди днешния вот председателят на ВАС Георги Колев заяви пред журналисти: 

Когато става въпрос за оставка, тя бива уважавана, доколкото няма никакви пречки - няма дисциплинарни производства или други.

На въпрос дали ще бъде помолен Топалов да остане, защото е ценен, Колев каза:

Определено не, щом е решил…

Много самонадеяно. Мислите ли, че работата има свършване - първо, и че толкова няма какво повече да се направи в СГС, коментира Галя Георгиева от ВСС. 

Във всички случаи един мандат продължава пет години. В средата на мандата не малко неща са свършени, но все пак по-важното е да има устойчивост на това, което е постигнато, и което се е случило, заяви председателят на ВКС Лозан Панов и допълни:

Отвяването на темата СГС намирам за един проблем. Да. Той не е същият проблем, какъвто съществуваше преди две години, но независимо от това връща нещата в една позиция, която предполага действия на ВСС.

Панов не участва в гласуването на оставката, защото беше на среща с евроекспертите, които от днес са в София за финалната си инспекция преди да обявяват поредния доклад за съдебния напредък. В негово отсъствие членовете на съдийската колегия се разделиха 5 на 5 - за това заслужава ли Топалов златен почетен знак. Сред аргументите да не получи беше, че не е изкарал пълния си мандат.

Ако няма нещо извънредно, което да събере отново съдиите във ВСС, днешните решения са последните. Точно след седмица новите съдебни кадровици трябва за започнат своя петгодишен мандат. Техният избор и висящият избор на председател на ВАС се очаква да са сред темите на евроекспертите, които трябва да пристигнат до края на деня за последна мисия преди очаквания през декември доклад за състоянието на съдебната система.

Подробности по темата чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна