Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха над 75 000 души в Индонезия заради вулкана Агунг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 75 хиляди души в Индонезия бяха принудени да напуснат домовете си, тъй като вулканът Агунг, разположен на остров Бали, може да избухне всеки момент. Евакуираните са настанени в над 300 временни убежища. За да избегнат жертви, властите отцепиха периметър от 12 километра около кратера на вулкана заради признаци, че може да изригне. В района са били регистрирани и близо 300 труса през последните 48 часа.

Не можем да дадем точен процент, но активността на вулкана приближава критичната точка. Признаци дали ще изригне не мога да бъдат отчетени по повърхността, но вътре - вулканичната активност е доста висока, обясни сеизмологът Геде Суантика, като уточни, че ако вулканът Агунг не изригне скоро, то той ще натрупа в недрата си голямо количество енергия. Поради тази причина съществува и вероятност в бъдеще изригването на вулкана на остров Бали да бъде с много по-голяма сила, добави сеизмологът.

Уплашен съм, много се страхувам от това, че вулканът ще изригне. Постоянно следя ситуацията - аз съм строителен работник и заради новината, че вулканът ще изригне, ръководителят на строителната площадка, на която работя, ни освободи от работа. Строежът затвори, а той каза, че незнае кога  ще започнем работа. Така че сега съм и безработен, сподели Кетът - местен жител, настанен в едно от временните убежища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна