Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрата по труда приемат заявки от работещи родители за наемане на детегледачи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Бюрата по труда започват да набират заявки от родители, които искат да наемат детегледачи, за да се върнат на работа. Условието е да няма място за децата в детска ясла или градина. Проектът се финансира с 20 милиона лева по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".

„Родители в заетост“ се казва схемата, която ще помогне на около 1500 семейства в отглеждането на децата от 0 до 5 годишна възраст. Заместник-социалният министър Зорница Русинова:

За нас приоритет са самотните родители, хората с увреждания, хора, които са в уязвено положение, така че да ги подкрепим максимално, като условието е децата им, които са на възраст между 0 и 5 години да не бъдат обхванати от системата на яслите и детските градини. Родителите, разбира се, трябва да ни докажат, че са положили усилия да бъдат интегрирани децата им в яли или в детски градини. Набираме заявки за самите детегледачи – могат да са заети, безработни лица.

Срокът, за който ще се плаща минималната заплата на детегледачите, е до 18 месеца. Няма ограничения и за децата могат да се грижат роднини – баба или дядо, без значение дали са пенсионери:

Основният избор ще става от родителите. Те са тези, които ще имат правото на избор, кой да бъде детегледачът, каза Зорница Русинова пред „Хоризонт“.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна