Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлуш Куелю: Няма нито политически, нито технически причини България и Румъния да бъдат извън Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма нито политически, нито технически причини България и Румъния да не се присъединят към общото пространство за свободно движение. Това заяви депутатът от Европейската народна партия и докладчик по разширяването на Шенген Карлуш Куелю на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел. Така той отговори на искането на колегата си Емил Радев, който призова за достъп на България до Шенгенската информационна система с думите:

Ако непрекъснато говорим за необходимостта от засилване на сигурността на външните граници, то е време държавите по тях като България да получат 100-процентов достъп до ШИС и да бъдат приети в Шенген, за което отново призовава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на ЕС.

Куелю припомни:

Не забравям, че бях докладчик в този парламент по разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния. Единственият критерий да стане това бе те да изпълнят всички условия. В Съвета единодушно бе решено, че това е направено. В парламента решихме с голямо мнозинство, че условията са изпълнени. Така че няма нито политически, нито технически причини България и Румъния да не се присъединят към Шенгенското пространство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна