Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболисти и бивши треньори на Барселона подкрепиха референдума за независимост на Каталуния

Борбата за независимост на Каталуния се пренесе и на футболния терен. Някои от най-известните футболисти и треньори на Барселона обявиха подкрепата си за насроченото за неделя допитване. Бившият играч и мениджър на Барса Пеп Гуардиола, който сега тренира английския Манчестър Сити, се изказа в полза на отделянето от Испания:
 
Тук не става въпрос за независимост, а за демокрация. Необходимостите на двайсети век са различни от тези на двайсет и първи. Същото е и с желанията на хората, заяви Гуардиола.

Част от феновете обаче не искат политиката да излиза на терена.
 
Политиците не тряба да се месят във футбора. Тук няма място за политика. Барса си е Барса, коментира фен на каталунския отбор.

Треньорът и легенда на кръвния враг на Барса - Реал Мадрид - Зинедин Зидан - от своя страна изрази желание Барселона да остане в първенството, като каза, че не може да си представи Ла Лига без основния си съперник. Президентът на испанското първенство Хавиер Тебас многократно коментира, че ако се стигне до отделяне на Каталуния от Испания, Барселона и останалите отбори от региона вече няма да бъдат част от шампионата.

Медиите в Испания коментират, че бъдещата независима Каталуния ще трябва да си направи нова лига. Има и други възможности. Бившият френски премиер Манюел Валс вече предложи на отбора да стане част от първенството на ... Франция. Изключването на Барселона от испанския шампионат може да нанесе и тежък финансов удар на футболното първенство в Испания, тъй като грандът, заедно с Реал Мадрид, донася стотици милиони приходи от телевизионни права.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна