Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и деца нощуваха в училища в Барселона, за да не бъдат избирателните секции затворени преди референдума за независимост

| обновено на 30.09.17 в 13:49
Снимка: БТА

Родители и деца нощуваха в училища в Барселона, които ще послужат като избирателни секции по време на вота за независимост на Каталуня утре, за да предотвратят евентуалното им затваряне от полицията. Родител заяви пред АП, че полицията е извършила проверка в едно от училищата, но служителите на реда били "позитивни и оптимистични". Местен жител на Барселона заяви:

Те са наши съседи и са тук за демокрация. Не ни позволяват да гласуваме, така че съседите прекараха нощта тук с децата си. И ние им помагаме. Утре искам да гласувам тук, затова помагам.

Вчера на полицията в Каталуня беше наредено да опразнят всички 2315 избирателни секции, повечето от които са училища, до 6 сутринта в неделя, за да се предотврати провеждането на референдума. Сепаратистки групи призоваха родители да организират дейности с ученици в училищата, за да осуетят затварянето им от полицията преди вота.

Междувременно стана ясно, че испанското правителство е затворило 1300 от общо 2315 училища в Каталуня, определени за избирателни секции за забранения референдум за независимост. Източник от правителството е заявил пред Ройтерс, че 163 училища са били окупирани от семейства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна