Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията видя недостатъци в офертите на България и други държави за преместването на Агенцията по лекарствата

| обновено на 30.09.17 в 19:27

Европейската комисия представи оценката си за кандидатурите на държавите от ЕС, които желаят да приемат европейските агенции по лекарствата и банковия надзор след преместването им от Лондон заради Брекзит.

На критики е подложена не само България, но и всички страни- кандидатки да приемат агенцията. Тя се намира в момента в Лондон, но ще бъде преместена оттам след излизането на Великобритания от ЕС.

България не е посочила каква е честотата и продължителността на полетите от и до София, не се разбира и какви са възможностите за намиране на работа в столицата. Специално за България се посочва, че страната ни не е дала информация за трафика на транспорта от местоположението на агенцията до летището. В предложението не фигурира план за премахването на агенцията, нито цената, срещу която институцията ще използва предоставените помещения.

В офертата се посочва наличието на ясли и училища с обучение на български, немски и френски език, без обаче да се прецизира колко места има там, както и капацитета на офертата с различни езици, твърдят ЕК. В предложението има общи планове за изграждане на европейско училище, без обаче да е ясно колко време ще отнеме това. Твърди се, че има чуждоезикови програми на английски, френски и немски в университетите, без да се разбира колко са местата в тях.

Не се посочва още как агенцията ще задържи персонала или как ще осигури работа през преходния период по време на преместването ѝ.

При представянето на българската кандидатура правителството е обявило готовност да строи собствена сграда на агенцията "София техпарк", без обаче да назовава бюджет. Не става ясно дали е осигурена и необходимата инфраструктура. Това обаче са само ориентири.

На критики е подложена не само България, но и всички страни-кандидатки да приемат агенцията.

Окончателното решение обаче ще бъде взето на съвета на ЕС през ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени