Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

За празника Националният осигурителен институт организира Ден на отворените врати

Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора. За празника Националният осигурителен институт организира Ден на отворените врати. Специалисти ще дадат консултации по пенсионни въпроси.

Между 10.00 и 12.00 часа всеки ще може да се срещне с експерт от НОИ и да получи безплатна консултация по пенсионно-осигурителни въпроси. В София консултациите ще се проведат в централата на НОИ, а в страната - в териториалните поделения на института.

Междувременно министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще приветства възрастните хора в рамките на форум, организиран от асоциацията на пенсионерите.

1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора през 1990 година от ООН.

Най-голямата пенсионерска организация у нас "Съюз на пенсионерите 2004" заплаши по-рано през седмицата с протести в цялата страна, ако не получат увеличение на пенсиите. Според техни изчисления, в бюджета за догодина са необходими 600 милиона лева за целта. От сдружението се обявиха за бързо приемане на внесения в парламента Закон за възрастните хора. Слушаме професор Георги Русинов

Преизчисляване на пенсиите за стаж и възраст с пенсионно-осигурителния доход за 2014 година, т.е. 683 лв. Предложението ни е това да стане от 1 януари, като от сега се заложи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Първият национален митинг с искане за увеличение на пенсиите е насрочен за 19 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна