Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сила влиза разширението на зелената зона за платеното паркиране в столичните райони "Средец" и "Лозенец"

| обновено на 01.10.17 в 12:19
Снимка: Георги Корнейков, БНР

От часове в София действа разширението на зелената зона за платено паркиране в районите "Лозенец" и "Средец". Мотивът на общината е тротоарите да се освободят за пешеходци и да има ред в паркирането.

Работното време на зелената зона се променя и вече ще бъде от 8.30 до 19.30 часа. Румяна Милова - директор "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност, обясни от къде днес жителите на "Средец и "Лозенец" могат да си купят абонамент за зелена зона:

Днес три офиса ще работят - на "Будапеща" 17, на "Европейски съюз" в касата на Център за градска мобилност, където до скоро се предлагаха само превозни документи, а също и на НДК. Тези двата последните са новооткрити с цел да могат гражданите от "Лозенец" да ги посетят, тъй като е по-близко до тях.

Основното предимство на "зелената зона" освен, че повече автомобили могат да я използват /до 4 часа може да се паркира/, това е, че освобождава тротоарите. От неделя започва зоната в карето, което е между бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Джеймс Баучер", бул. "Драган Цанков" и бул. "Черни връх", както и в район "Средец" между Цариградско шосе, бул. "Еминеску" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Местата като общ брой няма да са повече, но те ще бъдат регламентирани, разчертани, така че да има ред при самото паркиране. Това е основната цел - да се създаде регламент, по който се паркира в тези райони, тротоарите да бъдат само за пешеходци, автомобилите да паркират кратковременно, на разчертани за това места, заяви зам. кметът по транспорта Евгени Крусев.

Промяната става на фона на протести в столицата. Да се оправят дупките по улиците и неравностите по тротоарите и едва тогава да се мисли за разширяване на зоната, заявиха протестиращите:

В "Средец" не е имало обществено обсъждане по смисъла на закона, защото нямало ясно изразено мнение "против". Общината бяга от обществен дебат.

Те се държат безобразно, като някакви гостодари, а ние сме гражданите, ние плащаме данъци на тази държава и те са наши служители. Надявам се да се погледнат пробемите, да отиде някой на място, да види дали е целесъобразно.

Средствата, които "Градска мобилност" събира, се изразходват нецелесъобразно, подчертаха протестиращите. Те настояват:

Искаме общината реално да решава проблемите, да има многоетажни паркинги и те да не струват скъпо. Искаме цени от едно евро на ден за тези многоетажни паркинги, както е във Виена.

Когато паяците започнат да работят на новата разширена платена зона, много повече хора ще излязат на протест, убедени са противниците на новите правила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна