Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите на Европейския съюз все още не са коментирали събитията в Каталуния

Снимка: БГНЕС

Институциите на Европейския съюз все още не са коментирали събитията в Каталуния. Едно от малкото изявления от европейска столица дойде от британския външен министър Борис Джонсън. По думите му, за Лондон референдумът е неконституционен и Великобритания е обезпокоена от съпътствалото го насилие.

Белгийският премиер Шарл Мишел и председателят на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Ги Верхофстад също заклеймиха проявите на насилие.

Белгийският министър-председател призова за политически диалог в Испания, като заяви, че насилието не може да е отговор. Разнопосочни са реакциите на различните групи в Европарламента, но всички досега осъждат насилието. Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че референдумът не е легитимен, но добави, че каталунците по улиците трябва да бъдат чути. Изцяло осъждам случващото се в Каталуния, заяви пък председателят на Групата на алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад.

От една страна сепаратистките партии придвижиха референдум, забранен от Конституционния съд и то със съзнанието, че малка част от каталунците ще участват в него. От друга, въпреки че действията на Мадрид се базират на съдебно решение има истина диспропорционално сила за спиране на референдума. В Европейския съюз се опитваме да намерим решение чрез политически диалог и при зачитането на конституционния ред, казва още Верхофстад, като добавя, че е крайно време за деескалация на напрежението, както и че решение може да се намери единствено чрез преговори, в това число и с участието на опозицията в парламента на Каталуния. Групата на "Зелените" определи като голяма грешка на испанския премиер полицейското насилие срещу мирни граждани. Съпредседателите на "Зелените" на Европейския свободен Алианс Ска Келер и Филип Ламбертс казват още, че Европейската комисия не може да продължава да си затваря очите за случващото се в Каталуния. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени