Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери от Пампорово излязоха на протест заради намерението да се закрие противопожарната служба

| обновено на 02.10.17 в 12:39
Снимка: Радостина Чернокова

Хотелиери от курорта Пампорово и Общинската администрация в Чепеларе излязоха на протест в защита на намерението да се закрие противопожарната служба в курорта. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова определи намерението като безумие, тъй като в курорта легловата база е около 20 000:

Има вероятност да бъдат закрити поради промяна в една от наредбите, с която има изисквания минимум трима души да бъдат на всяко дежурство. Поради това, че няма достатъчно щатове и служители не можело да бъде изпълнено това условие. И господин Цървуланов - директорът на пожарната в Смолян обясни, че се налага преструктуриране и засега намеренията са в Смолянска област да бъде закрита пожарната служба на Пампорово. С това нито аз, нито хотелиерите сме съгласни, защото това е пълно безумие. Курортът "Пампорово“ е от национално значение. Освен това през последните години с обединяването на двете ски зони, курортът вече има претенциите да бъде на световно ниво, както австрийските и италианските зимни курорти. Много от хотелите инвестират в леглова база, инвестира се страшно много в ски пистите, лифтове, съоръжения за изкуствен сняг и тази зима бележим ръст на туристите повече от 20%.

Протестно писмо в защита на противопожарната служба ще бъде изпратено до министъра на вътрешните работи Валентин Радев, каза кметът на Чепеларе:

Всички, които сме в момента тук, силно се надяваме, че правителството, в лицето на премиера господин Бойко Борисов, ще вземе правилното решение и ще спре тази идея, която наистина е безумна. Това просто е решение на хора, които седят в кабинета, написали са една наредба с някакви изисквания, без изобщо да са се сблъскали с действителността какво тук, на място се случва.

При два градуса температура хотелиерите се събраха, за да заявят ясно позицията си. Янка Бояджиева, управител на "Хотели Пампорово":

От името на "Пампорово АД" подкрепям протеста за това да не се премахва противопожарната охрана на комплекс "Пампорово", защото един комплекс с приблизително 80 хотела и приблизително капацитет 20 000 легла, не е редно да нямаме сигурността от противопожарната охрана. Ние разчитаме на тези хора.

Освен това противопожарната служба в курорта обслужва чепелерското село Проглед и двете смолянски села Широка лъка и Стойките.

В петък министърът на вътрешните работи Валентин Радев увери, че няма да има съкращения на служители на пожарната. Той поясни, че има вариант за преназначаване от една регионална дирекция в друга.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени