Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследващите продължават да търсят мотивите за стрелбата в Лас Вегас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследващите се опитват научат повече за мотива при стрелбата а в Лас Вегас, при която загинаха най-малко 59 и бяха ранени повече от 500 души. Към момента властите не са открили доказателства за намеса международни терористични организации, въпреки твърденията на т.нар. "Ислямска държава", че нападателят е бил обвързан с тях. По-рано полицията описа стрелеца като нестабилен мъж, който е искал да причини масови поражения.

Самоличността на загиналите не е обявена, но в социалните мрежи започнаха да се появяват детайли за жертвите. Сред тях са полицай, учител, медицински служител, поне двама канадци – някои от десетките загубили живота си, след като тежко въоръженият 64-годишен Стивън Падок открива огън от хотелската си стая по многохилядна публика на концерт.

През деня полицията и специални части са претърсвали дома на стрелеца, докато екипи са продължавали да преместват тела от мястото на трагедията, което наподобява бойно поле.

Властите поясниха, че са открили 23 оръжия в хотелската стая, от която Падок е стрелял и 19 в дома му. Заместник-шерифът на Кларк Каунти Тед Фасуло подчерта, че Падок е бил едниственият нападател. 

Кристофър Съливан – мениджърът на магазин за оръжия в Невада, цитиран от АП, казва, че Стивън Падок е бил негов клиент. По думите му, Падок не е показал признаци на неуравновесеност. Съливан допълва, че при покупката са били спазени всички разпоредби на местните и федералните власти.

Междувременно, представители на различни религиозни лидери и официални лица се включиха в бдение в централаната част на Лас Вегас. Светлините на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк угаснаха вечерта в памет на жертвите. 

След злополучната нощ в общественото пространство се повдигна отново въпросът за правилата за закупуване и носене на оръжие. Невада е щатът с един от най-либералните закони за носене на оръжие. Сега някои призовават за спешни промени и критикуват президента Доналд Тръмп, че е избегнал темата в обръщението си. В същото време други коментират, че наличието на по-строги правила е нямало да спре човек като Падок да извърши нападението.

Междувременно президентът Тръмп описа случилото се като "чиста проба зло" и обяви, че ще посети Лас Вегас в сряда. По-късно той и първата дама запазиха мълчание в памет на жертвите. Знамената по държавните сгради са свалени наполовина, докато нацията се опитва да преживее ужаса от най-кръвопролитното масово убийство в съвременната американска история.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна