Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция гласува нов закон за вътрешната сигурност

| обновено на 03.10.17 в 21:24

Националното събрание на Франция прие с широко мнозинство проектозакона за вътрешната сигурност. Текстът ще даде рамка на мерките срещу тероризма след отмяната на 1 ноември на извънредното положение, продължило 2 г.

С 415 гласа "за" срещу 127 "против" френските депутати одобриха проектозакона. В него са залегнали повечето мерки по време на 2-годишното извънредно положение.

Широкото мнозинство в подкрепа на текста беше очаквано. Освен от президентската партия "Република, напред", той е подкрепен от мнозинството от центристите, социалистите и част от републиканците, въпреки изразените критики.

Противопоставиха му се депутатите от крайната левица, според които законът ограничава  гражданските свободи. Крайно левите настояха за по-ефикасни действия срещу финансирането на ислямистките мрежи. За твърдото крило на десницата новият закон подценява терористичната опасност.

Френският вътрешен министър опроверга опонентите си с уверението, че текстът пази равновесието между сигурност и свобода.

Вярвам, че законът ще пази французите, заяви той.

Законът предвижда правомощия за властите относно наблюдението над лица, заподозрени в тероризъм, включително взимане на решения за обиски и поставяне под домашен арест. Мерките включват и разширяване на периметъра за контрол около граничните пунктове и летищата, както и закриването на религиозни центрове, проповядващи радикална идеология.

След гласуването депутатите трябва да постигнат компромис със Сената, горната парламентарна камара, където текстът претърпя значителни промени през юли, повечето отхвърлени от Националното събрание.

Законът беше подложен на гласуване в контекста на сериозна терористична заплаха, два дни след атаката в Марсилия, за която пое отговорност "Ислямска държава". Разкритията за нападателя, незаконно пребивавал във Франция и многократно задържан от полицията, възбудиха полемика за ефикасността на мерките за сигурност. Междувременно бяха арестувани петима души с радикален уклон, заподозрени в опит за взрив в парижка жилищна сграда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени