Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията разследва измама и пране на пари, извършени в GRABO

| обновено на 04.10.17 в 16:14

Измама в особено големи размери и пране на пари в компанията за продажба на ваучери GRABO разследва Икономическа полиция в Пловдив. Сигналът е подаден на 26-ти септември. 

30- годишният експерт маркетинг Георги Петров е с повдигнато обвинение затова, че от август миналата година до септември тази в качеството си на длъжностно лице е измамил и причинил щета от 400 хиляди лева на дружеството. Мъжът от екипа на компанията в Пловдив е арестуван. 

Служителят на дружеството е бил ангажиран  да контактува с клиентите , предоставящи услуги и да сключва договори с тях. След сключването на договорите и изтичането на промоциите се дължало плащане от страна на "Грабо медия" към техните контрагенти. Той  обаче сменял в системата техните сметките им, обяснявалл пред колегите, че са били променени и въвеждал номера на сметката на свой познат, който контролирал, уточни говорителят на окръжната прокуратура Галина Андреева. 

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Георги  до момента е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и конфискация  до една втора от имуществото на виновния.

Щетите за компанията са по-малко от 400 хиляди лева, тъй като служителят е превеждал определени суми на контрагентите, когато някои от тях са питали за забавените средства. Засегнати са около 20  фирми от туристическия бранш - туроператори и хотелиери от страната, но задълженията към половината от тях вече са погасени и предстои да бъдат покрити и останалите, уточни техническия директор на компанията Никола Павлов. Той уточни, че няма ощетени потребители на ваучери, тъй като те са си получили услугите, за които са заплатили в онлайн платформата. 

Разследването продължава активно и за доказване на престъпната дейност на обвиняемия по пране на парите, придобити посредством извършената измама. 

Утре следобед окръжните магистрати ще разгледат жалбата на Георги Павлов за взетата от районнйия съд спрямо него най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна