Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Джевелеков: Да си вездесъщ е непосилно за крехките ни човешки рамене - има само един вездесъщ

Кадър от филма "Вездесъщият"

Следим какво се случва около нас и това, което много силно ни направи впечатление и даде тласък на идеята ни, беше достъпността на скритите камери, на средствата за проследяване и подслушване, които доскоро бяха привилегия на тайните служби. Сега вече са достъпни за всеки един от нас и то на ниски цени. Така накратко представи в ефира на "Хоризонт" идеята за създаването на новия български филм "Вездесъщият" режисьорът Илиян Джевелеков. За главния герой във "Вездесъщият", който, както показва и названието на лентата, е изкушен от информацията, получавана от тоталното следене и даваща усещане за превъзходство над света, Джевелеков коментира:

Колкото и да звучи парадоксално, въпреки че огражда околния си свят със скрити камери - най-близките си хора, дома си, дома на баща си, хората в офиса, нашият герой е, как да се изразя, той е свестен, положителен човек. Това, че се обръща към тези скрити камери е по-скоро негова лична заблуда. Той е изкушен от достъпността на тези средства и когато по един невинен повод слага камера в дома на баща си, за да открие кой краде дребни вещи от дома му  (защото баща му е болен), той усеща, без да знае какво ще му се случи, силата на тайното знание. Изкушава се, и защото е писател и смята, че това ще му донесе творческо вдъхновение - интересна тема, която би могъл да разкаже на своите читатели, но осъзнава заблудата си в един момент, защото разбира, че да си вездесъщ не е лъжица за всяка уста и е непосилно за крехките ни човешки рамене. Има само един вездесъщ.



И мисля, че прагът на задръжките е много нисък при повечето хора -  те не разбират проблема на това, че всеки има право на свой личен периметър и на своя лична свобода. И масовият ексхибиционизъм във Фейсбук - ако започнем оттам. Там какво се случва? Виждате всеки показва себе си.../../ всеки зяпа и може да разбере за другия много неща. А пък с камерите вече тази достъпност, за която говоря  - те попадат на хора с различни интелектуален багаж, хора с различен морал и така нататък, и това е обект на изследване в нашия филм, обобщи режисьорът. 

На 10-и октомври е премиерата на филма в зала 1 на НДК, а на 13-и  "Вездесъщият" тръгва по кината в цялата страна. Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна