Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Панева и Донко Марков - звездите на тазгодишния фестивал "Пирин Фолк"

Вече цяла България ги познава отлично. Радва се на таланта им, трудолюбието, успехите, младостта... Често може да чуем да ги наричат явление: „Такива деца се раждат веднъж на сто години!”, „Господ е сипал, сипал талант...”, „Изумителна са! и т. н. И си мисля, че те тепърва ще разбират колко тежи тази корона. Имат време. Сега тази всеобща любов е просто една голяма емоция, която ги кара да летят. И им личи! Нека се радват на успехите си, да трупат познание, самоувереността да ги кара да бъдат още по-трудолюбиви, да си избират вещо учителите, но и да изградят имунитет. Че каквото бляскаво бъдеще им вещаят... ще им трябва! Ама това не е наша работа сега. Ние трябва да им светнем прожекторите и да ги наблюдаваме. 

Със сигурност лято 2017 ще остане незабравимо за Петя Панева и Донко Марков. Те бяха наградени с най-високите отличия на XXV-ото издание на фестивала „Пирин Фолк” в Сандански. Петя се завърна във Варна с три награди - първа награда на фестивалното жури, награда на журналистическото жури и награда на публиката. Тя се представи с песента "Китка ми шарена" от репертоара на Руска Стоименова в аранжимент на Йордан Данев. Донко изпълни песента "Болен лежи Катил Георги", отново с аранжор Йордан Данев, а изпълнението му бе наградено с първо място на първия детски „Пирин Фолк”. 

Двамата възпитаници на НУИ "Добри Христов" - Варна с преподавател Павлинка Тодорова гостуваха в предаването "Съботна трапеза" (излъчено на 30.09.2017 г.)

Донко Марков и Петя Панева„Публиката много ръкопляскаше, много ми се радваха. Залата беше препълнена.”, лаконично коментира Донко Марков участието си на "Пирин Фолк", докато „кака Петя” разказа много емоционално за преживяването: Изобщо не беше лесна задача. Всъщност, моето участие беше много случайно. Първоначално ми се струваше като на шега, но след като отидох там,  емоцията, искрите, които хвърчаха около самия театър, просто беше едно много голямо изживяване. (...) Песента „Китка ми шарена” мисля, че ме представи доста добре. Тя е в две части – бавна и бърза. Все пак бавната песен показва повече майсторство, повече качества. С бързата част исках да накарам хората да заиграят. С бавната част да ги впечатля, а с бързата да танцуват, да я запомнят и още от втория куплет да започнат да пеят с мен припева. И това, което ме изненада, и ми стана страшно приятно, че наистина публиката от втория куплет пееше с мен!

Цялото интервю и песните чуйте в прикачения файл. 

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна